Wim Hof: de man achter de methode

Wim Hof heeft wereldwijde bekendheid geworden dankzij zijn indrukwekkende prestaties in extreme kou. Maar hij bleef ook zeker niet onopgemerkt door zijn revolutionaire ademhalingsmethoden en door het ontwikkelen van de Wim Hof Methode; een combinatie van ademtechnieken, koudetherapie en mindsettraining. Naast het trekken van vele aanhangers, heeft hij met zijn methode ook de aandacht getrokken van de wetenschappelijke gemeenschap.

In die laatste groep worden zijn methoden echter nog niet altijd omarmd. De ene professional prijst zijn werk aan, waar de ander er grote vraagtekens bij zet. Even eerlijk: is er ooit een revolutie geweest waarbij de aanstichter niet een omstreden persoon was?

In deze blogpost verkennen we de achtergrond van Wim Hof. Wie was hij voordat hij internationale bekendheid kreeg? Wat bewoog hem tot zijn bijzondere ontdekkingen en schijnbaar onmenselijke prestaties? En wat draagt zijn methode bij aan ons bestaan?

Fietsen als basis

Als jonge jongen bezorgde hij vijf jaar lang elke ochtend kranten in zijn geboortestad. Sittard ligt in Limburg in een heuvelachtig gebied, en Wim reed door weer en wind op een oude fiets door de heuvels om de kranten bij de lezers te brengen. Zo’n fietstas vol kranten is natuurlijk behoorlijk zwaar. Door daarmee elke vroege ochtend berg op en berg af te fietsen werd Wim sterk. Niet alleen fysiek, zoals hij zelf zegt in zijn boek De Wim Hof methode: “Ik heb er ook van geleerd wat discipline is” (Hof, 2020). En naast dat het hem sterker maakte, genoot hij er ook van. De stilte, de vogels en andere dieren die hij tegenkwam, vond hij magisch, en die ervaring zorgde ervoor dat hij al vroeg ging nadenken over het mysterie van het leven.

Op 17-jarige leeftijd zijn Wim en zijn tweelingbroer André (die ook al jaren de krant bezorgde, net als Wim) samen op de fiets naar Spanje gestapt. Een behoorlijke tocht waarin Wim weer die hele sterke verbinding met de natuur voelde, doordat ze op gestaag tempo door het landschap trapten. Door te fietsen zagen ze veel van de omgeving, en hadden ze de tijd om alle indrukken op zich in te laten werken. De omgeving veranderde naarmate het klimaat veranderde. De mensen veranderden mee, en zo ook de natuur en architectuur.

Ademcoach friesland Ademwerk Leeuwarden Lifestyle coach - Ademcirkel Leeuwarden

De ontdekking

“Ik voelde een aantrekkingskracht die ik niet helemaal kon verklaren. Ik keek om me heen, maar er was niemand te zien. Ik kon me dus uitkleden en gewoon in mijn blootje het koude water ingaan, en dat deed ik dan ook. Ik herinner me nog goed dat ik helemaal geen last had van de kou, ik was gewoon nieuwsgierig. Die nieuwsgierigheid was veel sterker dan de temperatuur van het water. (…) En dat koude water had een onverwacht effect op mijn lichaam, namelijk dat ik me geweldig voelde.

Ik speelde een beetje met het dunne laagje ijs waardoor ik werd omringd (…). Ik keek naar het ijs – nog niet begrijpend, alleen maar kijkend – en ik dacht bij mezelf: ‘wow, ik kan gewoon in dit ijskoude water spelen! Ik ben het water! En alles is oké!’. Iedereen zei altijd dat je wel gek moest zijn als je het koude water in ging. Dan zou je dood gaan, zeiden ze. (…) Dat zijn we door onze conditionering gaan geloven, maar op dat moment verdween dat allemaal. Ik voelde me geweldig. Ik was niet zo heel lang in het water, misschien een minuut, of anderhalve minuut, maar wel lang genoeg om de verbinding te voelen. Het was een innerlijke bewustwording. Voorbij enige vorm van taal of intellectuele omkadering.” (Hof, 2020, p. 39)

Na deze indrukwekkende ervaring met het koude water ging Wim vol endorfine naar huis. Een paar dagen later ging hij weer het water in. Hij merkte dat hij in een reflex naar adem hapte wanneer hij in aanraking kwam met het koude water. Zijn lichaam reageerde instinctief.

Er ontstond na een tijd een routine. Elke dag ging Wim het koude water in, en zijn lichaam begon zich erop aan te passen. Zijn ademhaling veranderde wanneer hij in het koude water zakte en hij begon te merken dat zijn lichaam al snel reageerde op die ademhaling door te tintelen. Na het constante herhalen van zijn routine van kou en ademhaling, dag na dag, merkte hij dat hij zelfs vijf minuten lang zonder ademhaling kon.

Na verloop van tijd realiseerde Wim dat hij zo’n bewuste controle over zijn lichaam gecreëerd, dat hij zich in de kou enkel nog maar fantastisch voelde. In en uit het water. Hij realiseerde dat hij iets geweldigs ontdekt had.

Prestaties en wereldrecords

In 2007 heeft Wim in Finland een marathon boven de Poolcirkel gelopen, gekleed in slechts een korte broek en sandalen. De reacties bestonden vooral uit ongeloof en respect. Veel mensen vroegen zich af hoe het mogelijk was dat iemand zulke extreme temperaturen kon weerstaan zonder bescherming.

Daarna volgde in 2009 de beklimming van de berg Kilimanjaro in minder dan 48 uur, in het gezelschap van 26 andere bergbeklimmers. Wederom was hij enkel gekleed in een korte broek en schoenen. Deze prestatie was een krachtige demonstratie van wat hij en ook anderen met zijn methode konden bereiken.

De wereld reageerde op Wim zijn talloze prestaties met een mix van bewondering, scepsis en nieuwsgierigheid. Sommige wetenschappers begonnen Wim zelf, maar ook zijn methoden te onderzoeken, terwijl anderen zijn claims in twijfel trokken. In één onderzoek werd aan hem en 73 andere mensen gevraagd om een vest aan te trekken waar koud water doorheen gepompt werd. Aan Wim de taak om ervoor te zorgen dat zijn lichaamstemperatuur niet zou dalen. Hij deed daarom zijn ademhalingsoefeningen tijdens het onderzoek, en liet daarmee inderdaad zien dat zijn lichaamstemperatuur niet werd beïnvloed door het vest.

Vervolgens werd hem gevraagd om geen ademhalingsoefeningen te doen, en niet zijn spieren aan te spannen, omdat het de testresultaten onbetrouwbaar maakte. Wim vroeg zich af hoe hij ondanks dit alsnog zijn lichaamstemperatuur kon reguleren, en realiseerde dat zijn lichaam het antwoord voor hem had. Hij stopte met erover nadenken, zette de intentie om warm te blijven, en verhoogde daarmee zelfs zijn temperatuur met een graad. Hiermee onderstreepte Wim de kracht van mindset, wat een groot onderdeel is van de Wim Hof Methode.

The Ice man en zijn Methode

Begin je ademavontuur met het gratis eBook! 🎁

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en download het eBook 'De start van je ademreis' gratis!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *