Mondtape voor betere slaap

Mondtape als natuurlijke methode voor betere slaap

Mondtape dragen ter bevordering van je slaap wint telkens meer in populariteit. Er zijn vele soorten, maten en kleuren te koop. Het ligt bij je lokale drogist in de schappen en het kost je bijna niets! Maar de meningen over het gebruik ervan zijn verdeeld. Mondtape wordt door velen gezien als hét middel om je slaapkwaliteit te verbeteren. Het gebruik van mondtape stimuleert namelijk de neusademhaling, waarvan bewezen is dat het onze gezondheid aanzienlijk bevordert. 

Mondtape inzetten voor een betere nachtrust is echter voor een aantal mensen een methode die weerstand oproept. Het is uiteraard altijd belangrijk om je bewust te zijn van je gezondheidssituatie, en bij het gebruik van mondtape is dat ook zeker relevant. Bewustzijn is dan ook een groot aspect bij het correct gebruiken van mondtape. 

In deze blogpost gaan we kijken waarom mondtape bevorderlijk is voor een goede nachtrust. Daarnaast krijg je praktische tips voor het gebruik van mondtape en voor het verminderen van eventuele risico’s. Zo zorgen we ervoor dat jij er een goede ervaring van kan maken!

Mondtape is een simpel stuk tape, maar dient als middel voor een groter doel.  En dat doel is het voorkomen van de mondademhaling tijdens het slapen. Chronische mondademhaling is namelijk ontzettend schadelijk voor je gezondheid. Door je mond af te plakken word je gedwongen door je neus te ademen. In het begin kan dat best onwennig aanvoelen. 

Waarom het dan toch de moeite waard is om te doen? Dat heeft te maken met de manier waarop we in de afgelopen 300 jaar fysiek veranderd zijn. Door onze manier van voedsel consumeren is de spierkracht in onze mond- en keelholte, en daarmee onze ademruimte, afgenomen. Door deze verslapping hebben we meer de neiging ontwikkeld om door onze mond te ademen. Tijdens het slapen ontspant ons lichaam volledig, waardoor die verslapping van de spieren verder toeneemt. Hierdoor ademen we tijdens onze slaap nog meer door onze mond en gaan we vaak snurken. 
Je leest meer over deze fysieke verandering, en de gevolgen ervan, in de blogpost ‘Mondademhaling vs. Neusademhaling’
.


Er zitten behoorlijk wat nadelen aan chronische mondademhaling, zeker als deze plaatsvindt tijdens het slapen. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Droge mond. Dit klinkt heel onschuldig, maar uitdroging van je mondslijmvlies verhoogt het risico op tandvleesproblemen, tandbederf en slechte adem.
  • Snurken en slaapapneu. Vooral snurken is iets waarvan we vaak denken dat het geen kwaad kan, maar niets is minder waar. Snurken leidt tot slaapapneu, wat enorm schadelijk is voor je gezondheid. Lees er meer over in de blogpost ‘Snurken en slaapapneu’.
  • Verlaagde zuurstofopname. Mondademhaling kan leiden tot een lager zuurstofpeil in het bloed. Hierdoor krijgen organen minder zuurstof, waaronder je hersenen. Dit leidt tot verschillende cognitieve problemen in je dagelijks leven.
  • Stress. Mondademhaling activeert het sympathisch zenuwstelsel, waarvan fysieke en mentale stress de gevolgen zijn. Hierdoor rust je ‘s nachts minder goed uit, sta je vermoeid op, en wordt het risico op depressie en angst verhoogd. 

Er zijn nog veel meer nadelige gevolgen gekoppeld aan de mondademhaling dan alleen bovenstaande punten. En daartegenover staan natuurlijk de voordelen van de neusademhaling, waaronder: verminderd risico op mond- en keelinfecties, en vermindering van snurken waardoor je zuurstofopname en slaapkwaliteit verbeteren, met alle positieve gevolgen van dien. Daarom heb je dus alle reden om te kijken naar methoden zoals mondtape, waarmee jij jezelf kan trainen om weer via je optimale luchtweg te ademen: de neus!

Het is goed om te beginnen met een stukje bewustzijn. Doordat ons parasympathisch zenuwstelsel onze ademhaling reguleert, zijn we ons over het algemeen niet zo bewust van hoe we ademhalen.
Probeer gedurende verschillende momenten op de dag op te merken of je door je mond of door je neus ademt. Wanneer je inspannende activiteiten doet, is het logisch dat je wat meer door je mond ademt, maar in de rust is de neusademhaling optimaal. 

Wanneer je een iets beter beeld hebt van je ademhaling kun je beslissen of je gelijk ’s nachts wilt beginnen met mondtape. Of misschien wil je eerst overdag mondtape uitproberen. 

Als je voorkeur naar de tweede optie uitgaat, is dit het makkelijkste om te doen wanneer je thuis bent. Dat scheelt je behoorlijk wat gekke blikken op straat of op kantoor! Je kan beginnen met het dragen van mondtape wanneer je in rust bent, bijvoorbeeld tijdens het televisie kijken op de bank, of wanneer je een boek leest. Zo ben je in de rust toch bezig, en voorkom je dat je te geforceerd focust op je ademhaling. Het is belangrijk dat je dit proces zo natuurlijk mogelijk laat verlopen. 

Je kunt ervoor kiezen om bij de eerste poging te kijken hoe lang je de mondtape prettig vindt, door het gewoon zo lang mogelijk te laten zitten. Maar je kunt ook eerst een timer op 5, 10, of 15 minuten zetten. Het is in ieder geval aan te raden om de tijd waarin je de mondtape gebruikt telkens een stukje verder uit te breiden. Zo leer je telkens meer comfortabel te worden met chronische neusademhaling. 

Het is bij het gebruik van mondtape belangrijk dat je luistert naar je lichaam. Een beetje discomfort is niet erg. Dat betekent dat je buiten je comfortzone gaat, en daar vindt ontwikkeling plaats. Maar wanneer je te oncomfortabel wordt, duizelig wordt of zelfs benauwd, is het belangrijk dat je de mondtape afdoet. Het gebruik van mondtape hoeft niet gevaarlijk te zijn bij bewust en correct gebruik.

Slapen met mondtape
Bouw het gebruik van mondtape op, totdat je er comfortabel mee kunt slapen.


Wanneer je comfortabel genoeg bent met het gebruik van mondtape overdag, kun je overgaan op gebruik in de nacht. Het is natuurlijk niet per se nodig om de mondtape eerst overdag te gebruiken. Maar het kan de overgang naar nachtelijk gebruik wel makkelijker maken.

Voor het gebruik van mondtape in de nacht geldt dezelfde methode van opbouwen als voor gebruik overdag. Als jij al ervaring hebt met mondtape, of je denkt dat je weinig tot geen moeite hebt met het gebruik van mondtape, kun je natuurlijk ook gelijk de hele nacht met mondtape op slapen. Hoe langer je het draagt, hoe beter. Nogmaals: het belangrijkste is dat je luistert naar je lichaam.

Nee, mondtape is niet gevaarlijk. Het is natuurlijk wél belangrijk dat je bij het gebruik rekening houdt met eventuele bestaande gezondheidsklachten. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van ademhalingsproblemen zoals astma of COPD, kun je beter geen risico’s nemen. Ook als je lijdt aan chronische neusverstoppingen, of (tijdelijk) last hebt van allergieën of sinusproblemen waardoor de neusademhaling moeizaam gaat, kun je beter geen mondtape gebruiken. En mocht je door alcohol- of medicijngebruik verminderd bewustzijn hebben is het natuurlijk ook raadzaam om een nachtje de mondtape over te slaan. 

Als je klachten weer over gaan, bijvoorbeeld in het geval van hooikoorts, kan je wel weer mondtape gebruiken wanneer je klachtenvrij bent.  

Twijfel je of het voor jou veilig is om mondtape te gebruiken? Dan kan je het beste een gezondheidsprofessional raadplegen. Deze kan gepersonaliseerd advies geven op basis van jouw specifieke gezondheidstoestand en behoeften. Zeker als je vermoed dat je last hebt van ernstige slaapapneu is het inschakelen van een arts erg belangrijk. Wanneer je enkel snurkt, kan je prima gebruik maken van mondtape en kan het zelfs slaapapneu voorkomen!

Verschillende soorten tape
Door verschillende soorten tape uit te proberen, kom je erachter welke het beste werkt voor jou.

Mondtape is er in allerlei soorten, maten en merken. En dat is logisch, want het gebruik ervan rukt op. Echter kan je heel simpel (en goedkoop) medische tape aanschaffen. Over het algemeen worden deze tapesoorten gebruikt als hechtpleister voor verbandmiddelen, maar het valt net zo goed te gebruiken als mondtape. Daarnaast is het niet schadelijk voor de huid. Zelfs als jij een gevoelige huid hebt, zijn daar specifieke medische tape-soorten voor. De meest gangbare opties zijn Leukoplast, Leukopor en Leukosilk. De laatste twee soorten zijn specifiek ontwikkeld voor mensen met een gevoelige huid. 

Wat je vooral niet moet doen is tape opplakken die niet bedoeld is voor toepassing op de huid. Als je bijvoorbeeld plakband of ducttape gebruikt, kan dit je huid beschadigen. Daarnaast zitten er chemische stoffen in het plaksel van niet-medische tapesoorten die je liever niet binnen krijgt.

Het is duidelijk dat de voordelen van het gebruik van mondtape voor het slapen gaan verreikend zijn, van het verbeteren van de slaapkwaliteit tot het voorkomen van slaapapneu. Zelfs je tandarts zal blij zijn als die hoort dat jij mondtape gebruikt! 

Hoewel het idee in eerste instantie ongewoon kan lijken, bewijst de praktijk dat dit kleine stukje tape een krachtig hulpmiddel is in jouw zoektocht naar een betere nachtrust en algehele gezondheid. Het is natuurlijk belangrijk om bewust te zijn van persoonlijke omstandigheden, en mogelijk is het voor jou van belang dat je professioneel advies inwint. Echter, voor velen kan mondtape net dat beetje extra ondersteuning bieden om je kwaliteit van slapen en leven aanzienlijk te verbeteren.

‘Kleine investering, grote winst’ is een motto dat perfect past bij de eenvoud en effectiviteit van het gebruik van mondtape, voor een gezondere ademhaling en een betere nachtrust.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *